Ilustratīvs attēls no LU laboratorijām
Ilustratīvs attēls no LU laboratorijām

Pateicoties Latvijas Universitātes fonda administrētam SIA “Mikrotīkls” ziedojumam, tiks iegādātas vairākas iekārtas zinātniskā un studiju darba nodrošināšanai.

Viena no pamatmetodēm jaunu materiālu, tostarp plāno kārtiņu, 2D elektronu sistēmu, kvantu aku un nanovadu pētījumos uzlabotu elektronikas ierīču izstrādei ir elektronisko īpašību mērījumi magnētiskā lauka ietekmē, jeb magnetotransports. Tas praktiski visos metāliskos un pusvadošos materiālos ir atkarīgs no temperatūras un leņķa, kādā magnētiskais lauks mijiedarbojas ar paraugu. Ja mērījumu iekārta ļauj izmainīt parauga un magnētiskā lauka mijiedarbības leņķi, tad iespējams: a) savietot magnētisko lauku attiecībā ar to parauga kristalogrāfisko plakni, kurā magnētiskā lauka mijiedarbībā novēros vēlamās kvantu īpašības; b) uzņemt leņķiskas atkarības un noteikt pilnīgu īpašību spektru; c) darbināt un testēt nanoelektronikas ierīces dažādos režīmos. Šo mērījumu pieejamība  būtiski palielina zinātniski vērtīgas informācijas klāstu un tās iegūšanas ātrumu. Projekta “No leņķa atkarīgs magnetotransports inovatīvu materiālu un nanoelektronikas ierīču kvantu īpašību raksturošanai” ietvaros tiks iegādāts aprīkojums slēgtā cikla kriostatam PPMS Dynacool-9T, kas ļaus veikt šādus lādiņnesēju transporta pētījumus, nodrošinot nepieciešamos apstākļus eksperimentālai kvantiskuma priekšrocību pētīšanai nanoelektronikas ierīcēs.  

 

LU Ķīmiskās fizikas institūta Radiācijas procesu nodaļa veic pētījumus radiācijas ķīmijas un radioķīmijas jomā. Nozīmīga specialitāte ir dažādu procesu izpēte cietvielu materiālos augstas enerģijas starojuma un augstas temperatūras ietekmē, kā arī radioaktīvā ūdeņraža izotopa, tritija, difūzijas, uzkrāšanās, izdalīšanās un ķīmiskās saistīšanās raksturošana dažādos materiālos. Projekta “Vienlaicīgas termiskās analīzes iekārtas un portatīva tritija monitora iegāde radiācijas ķīmijas un radioķīmijas pētījumu vajadzībām” ietvaros iegādāsies vienlaicīgas termiskās analīzes jeb STA (no angļu val. Simultaneous Thermal Analysis) iekārtu un portatīvu tritija monitoru. STA iekārtā ir apvienotas dažādas termiskās analīzes metodes: termogravimetriskā analīze (TGA), diferenciāli termiskā analīze (DTA) un diferenciāli skenējošā kalorimetrija (DSC), ko var izmantot dažādu cietu materiālu termiskās stabilitātes un procesu analīzei radioķīmijas un radiācijas ķīmijā, t.i., pirms un pēc apstarošanas ar dažādā veida augstas enerģijas starojumiem, piemēram, fotoniem, elektroniem, paātrinātiem joniem un neitroniem. STA iekārtu var savienot arī ar citiem spektrometriem gāzveidu vielu un to izdalīšanās procesu izpētei atkarībā no karsēšanas temperatūras, t.sk., tritija monitoru. STA iekārtu un portatīvu tritija monitoru ir plānots izmantot augstas kvalitātes zinātnisku publikāciju sagatavošanā, jaunu vietēju un starptautisku pētniecības projektu sagatavošanā un realizācijā, kā arī studējošo apmācības procesā, t.sk., kursa, bakalaura, maģistra un promocijas darbu izstrādē radioķīmijas un radiācijas ķīmijas jomā. 

 

 LU ĶFI sadarbībā ar Eiropas Kodolpētniecības organizāciju  CERN tiek īstenots pētījums, kura ietvaros tiek veikts darbs pie inovatīvu nukleārās medicīnas vēža agrīnas diagnostikas un terapijas radioaktīvu zāļu izstrādes. Izmantoto radionuklīdu īsā pussabrukšanas laika un augstu emitēto gamma enerģiju dēļ paredzama relatīvi augsta dozas jauda veicot manipulācijas ar šiem radionuklīdiem un to piemaisījumiem, līdz ar to nepieciešama atbilstoša infrastruktūra. Papildus laboratorijā notiek arī aktīvs darbs ar materiāliem kodolsintēzei (alternatīvā kodolenerģijas iegūšanas veida,  kas nodrošina enerģijas ieguvi bez kodolaktritumu veidošanās un samazinātiem radioloģiskajiem riskiem). Šie pētījumi notiek sadarbībā ar Kalemas Zinātnisko centru (AK), Starptautisko organizāciju ITER, Karlsrūes Tehnoloģiju institūtu (Vācija).  Šajos pētījumos tiek veikts darbs ar materiāliem, kas var būt apstaroti un tādējādi radioaktīvi un darbībā ar tiem arī nepieciešams atbilstošs aprīkojums. Ar LU fonda atbalstu plānota atbilstošā aprīkojuma iegāde, kas nodrošinās šo pētījumu tālāku attīstību un jaunu virzienu attīstību. 

•              Karstā kamera (Hot Cell) - hermētiska un ar svinu ekranēta kamera darbam ar gamma starojumu emitējošiem radonuklīdiem  ar mērķi pasargāt darbinieku no starojuma ietekmes un kontaminācijas   

              Kāju un roku sasmērējuma ar radionuklīdiem kontroles iekārta efektīvas darba aizsardzības pasākumu nodrošināšanai. 

Dalīties